T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ORDU / PERŞEMBE - Ordu Sosyal Bilimler Lisesi

İNTERNETTE UYULMASI GEREKEN ALTIN KURALLAR

Haklarımızı kurallara uygun bir şekilde kullanmak çağdaş yaşamın gerekliliğidir. Yaşamın her alanında haklarımız olduğu gibi, haklarımızı/özgürlüklerimizi kullanırken uymamız ve dikkat etmemiz gereken kurallar da vardır. İletişim özgürlüğü içinde yer alan Internet kullanımında dikkat etmemiz gereken kurallar, Internet´ten güvenli bir şekilde yararlanmak açısından oldukça önem taşımaktadır.

Sevgili Gençler; daha bilinçli ve güvenli internet kullanıcıları olmanızı sağlayacak bazı öneriler aşağıda sıralanmaktadır: 

İNTERNETTE UYULMASI GEREKEN ALTIN KURALLAR


1. Unutmayın, internet hayatınızın tamamı değil, sadece hayatınızı kolaylaştırması gereken bir parçasıdır. Ölçülü kullanın ve zamanınızı gereksiz yere çalmasına izin vermeyin.  


2. İnterneti ailelerinize ve arkadaşlarınıza değişmeyin. Sizin için her zaman aileleriniz ve sevdikleriniz öncelikli olsun.

 

3. İnternette her bilgi doğru olmayabilir. İnternette elde ettiğiniz bilgiyi en az 3 kaynaktan kontrol edin. Ödevinizde kullanıyorsanız kaynağını belirtin.

 

4. İnternet ortamındaki bedava teklifler büyük ihtimalle gerçek değildir. Neden bedava olsun ki. Sakın tuzağa düşmeyin.

 

5. Adınız, okulunuz, adresiniz, telefon numaranız, aile bireylerinizin adı vb. gibi kişisel bilgilerinizi paylaşmayın. Paylaşılan küçük gibi görünen bilgiler, büyük zararlara sebep olabilir.

 

6. İnternet ortamında paylaşacağınız resminiz, size ait video gibi paylaşımları önce iyi düşünün, sonra paylaşın. Paylaştıklarınız sizin veya sevdiklerinizin üzülmesine sebep olmasın.

 

7. Parola-şifreleriniz güçlü olsun. Adınızı ve doğum tarihinizi, ard arda gelen kelimeleri ve sayıları parola-şifre olarak belirlemeyin. Unutmamak için öncelikle anlamlı bir cümle kurun ve parola-şifrenizin iskeletini o cümlenin kelimelerinden seçiniz. Mümkünse sayı, özel karakter, büyük-küçük harf içeren ve tahmin edilmesi zor en az 8 karakterden oluşan parola-şifreler oluşturun.

 

8. İyi ve nazik bir kullanıcı olmaya çalışın. Gerçek hayatta selam veya merhaba dediğiniz arkadaşınıza internet ortamında "slm" veya "mrb" değil, yine selam veya merhaba deyin. Tamam derken "Ok." veya "Tmm" yerine yine tamam deyin. Tamamen büyük harf kullanmayın.

 

9. Gerçek hayatta kişinin yüzüne söylemeyeceğiniz ifadeleri internet ortamında da söylemeyin. Şaka yapmak amacıyla dahi olsa arkadaşlarınızla hatta hiç kimseyle korkutmak amacıyla tehdit edici bir üslupla iletişim kurmayınız. Kötü ve kaba kelimeler kullanmayınız. Kibar ve güzel bir dil kullanınız.

 

10. Gerçek hayatta olduğu gibi, internet ortamında da tanımadıklarınızı arkadaş edinmeyin.

 

11. İnternet ortamında tanımadıklarınıza cevap vermeyin, tekliflerini reddedin, iletişim kurmayın ve size gönderdikleri mesajları açmadan silin.

 

12. İnternet ortamında sizi rahatsız edenleri, sizi taciz edenleri ailenize söyleyin. Ailenize güvenin ve kızacaklarını düşünerek korkmayın. Olumsuz durumları mutlaka ailenizle paylaşın. Onlar size destek olacaktır.  Ailelerinizle birlikte emniyete veya savcılığa suç duyurusunda bulunun.

 

13. Ailenize sormadan internet ortamında alışveriş yapmayınız. Sizden istenilen kredi kart numaraları bilgilerinizi vermeyiniz. 

 

14. İnternet ve bilgisayarı evinizin ya da okulunuzun dışında başka bir yerde kullanıyorsanız bu yerin neresi olduğu hakkında ailenizi bilgilendiriniz. Onların izni olmaksızın bu yerlere gitmeyiniz. Sizin için uygun olmayan (sigara içilen, filtreleme kullanmayan işletmelerde) ortamlarda bulunmayınız.

 

15. İnternet ve telefon dolandırıcılarına dikkat edin.

 

16. EBA parola-şifrenizi, ÖSYM parola-şifrenizi ve diğer kişisel parola-şifrelerinizi kimseyle paylaşmayınız. Uzaktan eğitim sürecinde canlı ders bağlantı ve giriş bilgilerini kimseyle paylaşmayınız.

 

17. İnternetin zararlı içeriklerinden korunmak için kamu kurumlarının veya güvenilir kurumların tamamıyla ücretsiz olan Güvenli İnternet Hizmetleri'nden ailelerinizi haberdar edin.  

 

18. Popüler sosyal ağlarda bulunan güvenlik özellikleri hakkında daha fazla bilgi edinin. (https://www.guvenliweb.org.tr/sosyal-medya-rehberi)


KAYNAKÇA:
1. https://www.guvenliweb.org.tr/

2. https://www.btk.gov.tr/




Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 20.03.2015 - Güncelleme: 29.12.2020 12:43 - Görüntülenme: 12267
Kaynak: https://www.guvenliweb.org.tr, https://www.btk.gov.tr
  Beğen | 13  kişi beğendi